r zijn veel verschillende hondensporten. Hieronder een overzicht van een aantal sporten met korte uitleg. De Border Collie is voor alle sporten geschikt.

Schapendrijven
Bij het schapendrijven is het de bedoeling dat de hond de schapen drijft op een manier die de herder van de hond verwacht. Dit kan zijn dat hij de schapen bijeen drijft, ophaalt, wegdrijft, scheiden van schapen in kleinere groepjes of het drijven van de schapen in een pen of trailer. Voor trainingscentra en meer informatie over schapen drijven klik hier.

Agility (Behendigheid)
Bij Agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De handler mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Voor meer informatie over Agility klik hier.


Dogfrisbee
Het lijkt een simpele sport. Je gooit de frisbee en de hond vangt hem. Schijn bedriegt. Het is belangrijk deze sport op de juiste manier aan te leren voor een goeie sprongtechniek en om blessures te voorkomen. Voor meer informatie over Dogfrisbee klik hier.


Obedience
Gehoorzaamheid op wedstrijdniveau. Er zijn verschillende klassen met oplopende moeilijkheidsgraad. Voor meer informatie over Obedience klik hier.

Flyball
Flyball bestaat, simpel gezegd, uit vier hekjes en een ballenapparaat. Het is bedoeling dat de hond over de hekjes springt, de bal uit het ballenapparaat haalt (door zijn poot op een plankje te plaatsen), dan terug rent naar de baas over de hekjes. Deze sport word in teams gespeelt. Voor meer informatie over flyball klik hier.